Samen met Vattenfall hebben we het plan om een drijvend zonnepanelenpark op de Eisenhowerplas in Elst te maken. Dit combineren we met een nieuwe groene inrichting rondom de plas.

Content Paragraphs

Ook willen we de toegankelijkheid van de plas, die binnen industriegebied de Aam ligt, vergroten. De plas krijgt een oeverzone waardoor het een fijne plek wordt voor een (pauze)wandeling. Nederland heeft een flinke opgave als het gaat om de opwek van duurzame energie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar zonne-energie op land, maar ook op het water zoals hier op de Eisenhowerplas in Elst, Gelderland (gemeente Overbetuwe).

Duurzame energie

De Eisenhowerplas krijgt een drijvend zonnepanelenveld van circa 10 hectare. Deze ontwikkelen wij samen met Vattenval (exploitant van het zonnepanelenpark). De panelen zijn lichtdoorlatend. Dit betekent dat het licht door de panelen komt en de wateroppervlakte onder het drijvende zonnepark bereikt. Lokale bedrijven krijgen via Stichting Parkmanagement Overbetuwe (SPO) de mogelijkheid om het park na realisatie 100% lokaal in eigendom over te nemen van Vattenfall. Daarnaast heeft SPO een vergunning voor de aanleg van een zogenaamde 'powerhub' op de oever van de Eisenhowerplas. Een powerhub kun je zien als een grote batterij die energie opslaat tot een moment waarop je het nodig hebt.

 

Een ommetje in een groen en parkachtig landschap

De Eisenhowerplas heeft straks een parkachtig pauzelandschap. Ideaal voor een wandeling tijdens de pauze als je op het industrieterrein werkt of daar in de buurt ben. Ook komt er een aantrekkelijke entree. Je vindt er brede groenstroken en duurzame en natuurlijke inrichtingselementen in een waterrijke omgeving. Een belangrijk onderdeel van de plannen is de mogelijkheid om een 'rondje om de plas' te maken. We gebruiken hiervoor duurzame waterdoorlatende halfverharding. De bestaande wandelpaden knappen we ook op deze manier op. Zo krijgt het gebied een groene uitstraling, maar is het tegelijkertijd ideaal voor een wandeling of hardlooprondje. Tot slot komen er bankjes en picknickplaatsen en buitensportelementen. We willen daar een interactief element aan toevoegen zodat je op een laagdrempelige manier kunt bewegen en aan je gezondheid kunt werken.  

 

Groene beleving

Het parklandschap vind je terug in bomen en zicht op het water. Aan de noordzijde van de plas combineren we de aanplant van bomen met een landschapshaag. Zo verkleinen we het zicht op de bedrijfsgebouwen. Ook willen we hoogstamfruitbomen aanplanten. Op verschillende tijden in het seizoen kun je straks fruit plukken.

Goed voor de biodiversiteit

De voormalige gazons vormen we om naar bloemrijke graslanden, die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de ecologie. Goed voor de flora en de fauna dus. Hekwerken voorzien we waar mogelijk van een landschapshaag. De bloemrijke graslanden krijgen een bijen-/ insectenhotel. Kortom: een 'vergroening' van bedrijventerrein de Aam.

Planning

Begin januari 2024 heeft de gemeenteraad een positief besluit genomen op de verleende Omgevingsvergunning. In de loop van dit jaar vragen we de benodigde subsidie (SDE++) aan bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Vervolgens zullen we het project volgens planning in 2025 realiseren. 

Meer weten?
Paragraphs

Hans Hooijer

Senior projectleider

Title
Samenwerkingspartner
Organisations