"Bij K3 kan ik mijn creativiteit kwijt"

~ Collega Koen Akkerman aan het woord ~

Als je zoals Koen Akkerman werkt op de afdeling Gebiedsontwikkeling ben je dagelijks bezig met plannen en ideeën. Een landschap mooier en beter maken én daarbij de wensen uit de omgeving combineren in projecten. Vele ballen hooghouden is het zeker. Dat doet Koen niet alleen bij K3, maar ook thuis waar hij zijn vrouw ondersteunt op de zorgboerderij. 

Middle section

“Je weet niet wat er op je pad komt” 

Koen is projectleider bij Gebiedsontwikkeling. “Het is altijd anders. Dat maakt mijn werk zo leuk. Je weet van tevoren niet wat er op je pad komt. Ieder project is weer anders. Daarbij kijk je hoe je de wensen vanuit de omgeving zo goed mogelijk kunt inpassen. We zijn iedere dag bezig met het combineren van allerlei maatschappelijke functies. Ik spreek met verenigingen en natuurorganisaties. Je kunt het bijna wel zo zien dat de wens uit de maatschappij bepaalt wat wij doen. Daar spelen we op in. Uiteraard kijken we of het passend is in het plan en de omgeving.” 

Mooie en nieuwe plannen en ideeën ontwikkelen samen met grondeigenaren en andere betrokkenen. In het achterhoofd houd je altijd wat mensen blij kan maken. Zo zorg je voor maatschappelijk draagvlak.

Koen

“Bij mijn eerste stage heb ik moeten beloven dat ik nooit een kantoorbaan zou nemen. En zie hier: ik heb officieel een kantoorbaan. Maar zo voelt het niet. Ik ga er graag op uit om te overleggen met de omgeving en daar een gevoel bij te krijgen. Ik bezoek mensen het liefst thuis aan de keukentafel of op locatie. Ik toon daarbij oprecht interesse, want ik vind het enorm leuk om af te tasten wat mensen drijft. En hoe zij tegen bepaalde dingen aankijken. Het helpt mij om transparant te zijn en de omgeving mee te nemen in wat wij doen. Ja, we zoeken naar een verdienmodel, maar we willen ook een mooi en maatschappelijk gewenst landschap achterlaten. Ik merk dat mensen onze werkwijze waarderen. In de contacten met de omgeving krijg ik terug: ‘jullie zijn er duidelijk in’.'' 

Images

Wat ik belangrijk vind is K3 een gezicht geven. Het is niet het ‘grote’ K3. Het gaat om individuen die ons bedrijf en onze projecten vertegenwoordigen.

Koen

Wat heb je hiervoor gedaan?

“Na mijn opleiding bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) ben ik voor de klas gaan staan. Ik gaf les in alle land-, water- en milieuvakken op het Helicon in Velp. Al snel vond ik het teveel van hetzelfde. Misschien was ik ook wel te jong en onbezonnen. Op een gegeven moment ben ik daarom paarden gaan trainen en verkopen. Als je daarmee bent opgegroeid, zit het er van jongs af aan in. Ik deed aan voltige, acrobatiek op paarden. Ik was er goed in en deed mee aan allerlei wedstrijden door heel Europa. In 2013 stond ik zelfs zesde op de wereldranglijst. Nu geef ik daar nog les in.” 

“Voordat ik vijf jaar geleden bij K3 aan de slag ging, heb ik gewerkt als handhaver en vergunningsverlener, onder andere bij het waterschap. Dat was voor mij steeds hetzelfde kunstje doen. Bij K3 is dat anders. Hier kan ik mijn creativiteit kwijt in het doorlopen van uitgebreide processen.” 

Hoe zie je de afdeling Gebiedsontwikkeling binnen de K3 organisatie?

“Het is een hecht team. We staan dicht bij elkaar en helpen elkaar. Iedereen is gedreven en wil vooruit. Ik zie veel enthousiasme en samen doelen bereiken is belangrijk. Je hebt elkaar nodig om verder te komen. Gebiedsontwikkeling werkt samen met en voor de verschillende K3 ondernemingen. Of het nu gaat om K3Delta Zand & Grind, Delgromij of Grondbank GMG. Ook met de ondersteunde activiteiten van BoutenGeotron en Rijnaarde. Alles komt voorbij.” 

Het wordt steeds meer één K3. Daar maak ik me hard voor.

Koen

“Vanuit Gebiedsontwikkeling denken we mee met alle bedrijven die onder de K3 vlag vallen. Het prettig met elkaar kunnen werken, vind ik belangrijk en daar zet ik me dan ook voor in. Het zijn kleine dingen die het verschil kunnen maken. Zo ga ik even langs in het veld als de collega’s van BoutenGeotron in opdracht van onze afdeling aan de slag zijn. Ik ben nieuwsgierig naar hun aanpak en het werk dat ze doen. Altijd leuk en nuttig om even een praatje te maken.” 

Wat maakt K3 zo'n leuk bedrijf om voor te werken?

“Het is een fijn bedrijf waar je de ruimte krijgt. Voor mij is het belangrijk dat ik een goede achterban heb en ruimte om te schakelen als het gaat om de projecten. Dat geeft me een goed gevoel als ik met de omgeving in gesprek ga. Vanaf een eerste idee tot aan uitvoering, we doorlopen het hele proces. Dat is erg gaaf.” 

Waar ben je trots op?

“Eind vorig jaar is de benodigde wijziging voor het bestemmingsplan van de Ooijse Graaf, één van onze projecten in de Gelderse Poort, door de raad goedgekeurd. Dat vind ik een succes. Want zo zijn we een stap dichterbij de uiteindelijke gebiedsontwikkeling waarbij zandwinning de drager is. Zand dat nodig is voor de maatschappelijk belangrijke bouwopgave in Nederland.” 

Hoe ziet jouw leven naast K3 er uit?

“Mijn vrouw heeft een zorgboerderij. Zij geeft met haar team begeleiding en therapie aan kinderen met een hulpvraag. Daarin is zij gespecialiseerd. Dan moet je denken aan kinderen met autisme of kinderen die met hechtingsproblematiek te maken hebben. Mijn vrouw geeft therapie met honden en paarden. Stel dat een kind niet naar school durft te gaan, dan gaat zij mee met de hond om stap voor stap weer in een normaal proces te komen. Wekelijks komen er zo’n 35 kinderen op de zorgboerderij. Dat doet ze samen met een aantal vaste medewerkers op ons ‘landgoed’. Het is een natuurinclusief terrein met veel fruitbomen en groen. We hebben paarden, schapen, ezels en ander kleinvee. En niet te vergeten de bijenvolken.” 

“Ondertussen doet mijn dochter van bijna 5 jaar ook mee met paardrijden en voltige. In de weekenden zorg ik samen met een aantal vrijwilligers voor het terreinonderhoud. Dan zijn we weer een zaterdag met een man of zeven aan het klussen. Ik zit niet graag stil en mijn vrouw ook niet. We genieten ervan om onze kinderen in een groene en vrije omgeving met veel dieren te kunnen laten opgroeien.” 

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Dat zie ik vooral als maatschappelijke opgave waar wij met onze projecten een bijdrage aan kunnen geven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het lokaal winnen van schone grondstoffen. Daarmee beperk je transportbewegingen en daarmee ook de uitstoot van stikstof en CO2. Het is daarom goed om te kijken hoe je verspreid over het land zand, grind en klei kunt winnen. En hoe je daarmee lokale wensen kunt realiseren. Dan heb je win-win-win.” 

“Het is logisch dat je kijkt naar het waarom en hoe je een gebied achterlaat. En hoe je de omgeving daarin meeneemt. Investeren in duurzame relaties is net zo belangrijk.” 

Hoe kijk jij naar de toekomst?

“In ons werk verwacht ik dat projecten wat kleinschaliger worden. Er is beperkte ruimte in Nederland. Dat maakt het uitdagender om ons werk te kunnen doen. Ook de beschikbaarheid van grondstoffen is niet meer vanzelfsprekend. Als het schaars wordt, wordt het duurder en dat is niet in het belang van de maatschappij. Mensen staan daar niet bij stil.” 

Luchtfoto zandwinning: © Nadine Reef

En jouw wens voor de toekomst?

“Mijn grootste wens is dat onze kinderen opgroeien in een ruime en groene omgeving. Lekker op ons kleine landgoed. Ik ben er heel trots op dat we hier wonen en we die ambitie kunnen doorgeven aan onze kinderen.”