“Bijzonder waterdiertje wel, die kokerjuffer”

De Hooge Kampse Plas in Groenekan bij de Bilt blijkt een aantrekkelijk leefgebied voor bijzondere diersoorten. Waardenburg Ecology onderzoekt de ecologische ontwikkeling in het gebied. Daarbij zijn onder meer 2 soorten kokerjuffers aangetroffen, maar ook duikerwantsen, waterjuffers, vlokreeften, haften en watermijten.

Middle section

Waterdier van het jaar

Boswachter Rob Veenbrink van Utrechts Landschap: “Dit waterdiertje is de larve van de schietmot. Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en laten met hun aanwezigheid merken dat de waterkwaliteit goed is. Ze leven namelijk graag in schoon en gezond water. De kokerjuffer is daarom uitgeroepen tot waterdier van het jaar 2024.”

Foto: © Waardenburg Ecology

Natuur ontwikkelt zich in rap tempo

Collega Wim Vermeule: “Vanaf het moment dat de eerste schetsen worden gemaakt hoop je dat een gebiedsontwikkeling na jaren zijn vruchten gaat afwerpen voor de natuur. Het mooie is dat de natuur in de Hooge Kampse Plas zich in rap tempo ontwikkelt. Het is bijzonder dat er waterdiertjes zoals de kokerjuffer zijn waargenomen. Voor mij is het een bevestiging dat we met de herinrichting en ontwikkeling van gebieden echt iets teruggeven en bijdragen aan natuurherstel.”  

Foto: © Lize Kraan (links: Wim Vermeule, rechts: Rob Veenbrink)

Ecologische ontwikkeling komt op gang

Wim: “De Hooge Kampse Plas had steile oevers met een waterdiepte van minimaal 8 meter met nauwelijks vestigingsmogelijkheden voor waterdiertjes. Door het toepassen van grond en baggerspecie is een nieuwe situatie gerealiseerd met een ondiepe zone, eilanden en natuurvriendelijke oevers. Het is zeker positief te noemen dat er 2 soorten kokerjuffers in de Hooge Kampse Plas zijn aangetroffen. Een duidelijk aanwijzing dat de gewenste ecologische ontwikkeling op gang is gekomen.”

Foto: © Lize Kraan

1,3 miljoen kubieke meter grond en waterbodem

In totaal gebruikten we bij de Hooge Kampse Plas 1,3 miljoen kubieke meter grond en waterbodem, afkomstig van andere projecten in de omgeving. Op sommige plekken is een laag van wel acht meter aangebracht. Wij zijn blij met het resultaat: een mooi gebied met glooiende oevers en eilanden waar de natuur zich verder kan gaan ontwikkelen.