Afgelopen zaterdag was het nationale Burendag. De ideale dag om als buren eens uitgebreid bij te praten. Dat deden wij bij een project dat ook nog eens deels in de gemeente Buren ligt: de Lingemeren. De omgeving van Lingemeren nodigden we uit om een kijkje te komen nemen bij de natuureilanden die we in het gebied aan het aanleggen zijn. Ruim 90 buren kwamen langs om bij te praten en mee te wandelen.

Middle section

Een kijkje bij de eerste contouren

De hele middag was het mogelijk om met medewerkers van K3 een rondje te lopen langs de natuureilanden in aanleg. Dit is de nieuwste toevoeging op de Lingemeren. De Lingemeren is een natuur-, recreatie- en woongebied dat we vlakbij Echteld aan het realiseren zijn.

Het erf van boerderij De Blauwe Kamp was deze dag het verzamelpunt om een kijkje te nemen bij het werk. Eerst was het tijd voor koffie, thee en een lokaal gemaakt fruitsapje met wat lekkers erbij. Medewerkers van K3 gaven vervolgens uitleg over het plan voor de natuureilanden én over het totale plan voor de Lingemeren. Daarna kon de wandeling beginnen. De wandeling leidde via de oever van de Linge naar de plek waar we bezig zijn met de aanleg van de eilanden. Op dit moment zijn we bezig met het uitgraven ervan. De eerste eilanden zijn al zichtbaar. Ook praatten we onze buren bij over de stand van zaken van het totale plan voor de Lingemeren.

26 eilanden

Het plan voor de natuureilanden bestaat uit 26 natuurlijk ingerichte eilandjes. We maken een groot gebied met nieuwe natuur met veel groen. We vergroten daarmee de biodiversiteit en tegelijkertijd kan er straks kleinschalig gerecreëerd worden. Op een aantal van de nieuwe eilandjes worden namelijk zelfvoorzienende natuurhuisjes geplaatst. De overige natuureilandjes en een deel van het nieuwe natuurgebied worden juist niet toegankelijk voor bezoekers. Met het plan voor de natuureilanden maken bezoekers op een natuurlijke en avontuurlijke manier kennis met de Lingemeren en met de Betuwe.

De komende maanden zijn we nog bezig met het uitgraven van alle 26 eilandjes. Ook planten we in de komende winterperiode al honderden bomen en struiken in. Zo kan de natuur zich alvast gaan ontwikkelen!

Over de Lingemeren

In gezamenlijkheid met omgeving, (natuur)organisaties en betrokken overheden zijn we bezig met de realisatie van de Lingemeren (de Linge en de meren). We ontwikkelen het gebied tot een aaneengesloten, waterrijk natuur-, recreatie- en woongebied waar letterlijk en figuurlijk de vruchten van geplukt kunnen worden. Een gebied dat een belevenis voor de omgeving vormt met natuurgebieden, wandelpaden, een landgoed, wonen aan het water en duurzame energie-initiatieven waar iedereen van kan profiteren. De zandwinning in het gebied is de drager van de ontwikkeling van de Lingemeren.

Het gebied heeft de afgelopen jaren al een flinke ontwikkeling ondergaan. En er wordt hard gewerkt om het gebied nog verder te verfraaien. De natuureilanden zijn daarin het nieuwste element.

Meer weten over de Lingemeren? Je leest er meer over op de projectpagina via de button hieronder.