Buurt neemt kijkje bij het werk bij Plas Caron

Op woensdagavond 25 september organiseerden we een rondleiding voor de omwonenden van Plas Caron in Raamsdonkveer. In en rond de plas is onze dochteronderneming Grondbank GMG nu een jaar aan het werk voor een natuurlijkere plas én omgeving. Tijdens de rondleiding lieten wij de bezoekers de voortgang van het werk zien.  

Middle section

Natuurlijke en recreatieve ontwikkelingen

Samen met betrokken partijen hebben we een plan gemaakt om plas Caron zowel natuurlijk als recreatief verder te ontwikkelen. De natuur in en rondom de plas versterken we door de aanleg van flauwe oevers, (riet)eilanden, moeraszones en het creëren van meer oeverlengte. Daarnaast leggen we een speeleiland en visplekken aan.

Projectleider Thomas Nusselein: “Twee jaar geleden zijn we begonnen met de uitvoering van het werk. Het is leuk om het werk te laten zien. En we vinden het ook belangrijk om de omgeving uit te leggen wat we doen, waarom we het doen en hoe we dat doen.”

Dieptevariatie goed voor biodiversiteit 

De herinrichting wordt gerealiseerd door zowel zandwinning (uitgevoerd door Boskalis) als het toepassen van grond en waterbodem (uitgevoerd door Grondbank GMG, een dochteronderneming van K3). Ook Jelle van Spanje is vanuit K3 betrokken bij het werk: “Met de toepassing van geschikte grond en waterbodem kunnen we flauwe oeverzones realiseren. Daardoor komt er op een groter oppervlak zonlicht op de bodem, en dat is weer goed voor het onderwaterleven en voor andere (water)dieren en planten. Het ondiepe water wordt bijvoorbeeld een geschikte paaiplek voor vissen. Zo versterken we met het werk de biodiversiteit in én rond de plas.”

1 miljoen kuub grond en baggerspecie uit de omgeving

In december 2023 zijn we gestart met het toepassen van grond en baggerspecie als basis voor natuurontwikkeling en recreatie in het gebied. We verwachten één miljoen kuub grond en baggerspecie nodig te hebben voor de herinrichting. De grond en baggerspecie komt zo veel als mogelijk uit de regio. Zo kunnen we de transportafstand zoveel mogelijk beperken en is er sprake van lokaal, duurzaam hergebruik.  

Meer over het werk in en rond Plas Caron lees je op de projectpagina via de button hieronder.