Op zaterdag 22 juni ontvingen wij 19 enthousiaste buurtbewoners en andere geïnteresseerden op de zandwinning Amerika. Een oproep in onze nieuwsbrief om het werk te komen bekijken was de aanleiding voor de excursie. Wij laten ons werk uiteraard graag zien!

Middle section

Van het bestaande zanddepot naar de uitbreiding

De excursie begon, onder het genot van koffie (verzorgd door onze collega Jan Ottema) en een lekkere versnapering, met een introductie van Iwan Reerink over K3Delta en de historie van deze zandwinning. Collega Jildert Hijlkema volgde met een toelichting op het inrichtingsplan voor de uitbreiding. Ook vertelde Jildert over het uitgebreide vergunningentraject dat onlangs is doorlopen en de onderzoeken die hiervoor nodig waren. Daarna was het tijd om het werk buiten te bekijken: van het bestaande zanddepot via de tijdelijke rijplatenbaan naar het uitbreidingsgebied.

Bij het uitbreidingsgebied gaven collega John Thoonen en Rien Stuut van loonbedrijf Lucas Stuut (onze aannemer ter plaatse) een toelichting op de werkzaamheden. In een korte periode is al veel werk verzet. Zo is onder andere een watergang met stuw verlegd en begroeiing verplant. En met het droge grondverzet is een startgat gegraven voor de zandzuiger. Door de natte weersomstandigheden van de laatste tijd was het een hele uitdaging om met name het startgat op tijd klaar te krijgen. De zandzuiger heeft inmiddels enkele dagen proefgedraaid. Deze week is gestart met de productie. Tijdens de excursie beantwoordden wij vragen over onder andere het zandwinningsproces. Door omwonenden werd al volop gefilosofeerd over de (recreatieve) mogelijkheden voor de bestaande plas.  

Het belang van zandwinning

De vrijkomende bovengrond is rechtstreeks afgevoerd voor grondverbetering van tuinen. Een deel van de leemlaag wordt afgevoerd ten behoeve van kadeherstel in en rondom natuurgebied Fochteloërveen. Het andere deel gebruiken we voor de herinrichting van de zandwinplas. De komende 10 tot 15 jaar kunnen wij blijven voorzien in de regionale vraag naar ophoogzand. Ophoogzand wordt onder meer gebruikt voor het funderen van wegen of woningbouwterreinen en de aanleg van sportvelden en paardenbakken.

Altijd welkom!

De deelnemers waren onder de indruk van wat er allemaal komt kijken bij zandwinning en hoe het werk wordt uitgevoerd. Heb je de excursie gemist en wil je meer weten over de zandwinning? Je bent van harte welkom om het werk te komen bezoeken. Neem daarvoor contact op met Elisa Scholten via e.scholten@k3.nl.