Feest in de Koornwaard
Een feestelijke middag op dinsdag 24 september bij de Koornwaardse Plas in Gewande vlakbij ’s-Hertogenbosch. Samen met alle betrokken partijen vierden we de oplevering van de ‘nieuwe’ Koornwaardse Plas. In 10 jaar tijd is het gebied getransformeerd naar een mooi natuurgebied.
Doelen met elkaar verbonden
In 2013 is Grondbank GMG, een dochteronderneming van de K3 organisatie, in opdracht van Natuurmonumenten gestart met de verondieping en herinrichting van de Koornwaardplas. En dit werk is nu helemaal klaar. In en rond de Koornwaard zijn ecologische en maatschappelijke doelen met elkaar verbonden. De van oudsher aanwezige vervuilde bodem is afgedekt, de plas ondieper gemaakt en eilandjes en flauwe oevers aangelegd. Dit alles heeft Grondbank GMG kunnen realiseren door hergebruik van geschikte grond en baggerspecie. Daarmee is de Koornwaard een schitterend gebied geworden waarin flora en fauna veel meer kans krijgen.
De feestelijke bijeenkomst was op het clubschip van Watersportvereniging Neptunus, al jarenlang een fijne buur en samenwerkingspartner. Samen met medewerkers en bestuurders van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas, Watersportvereniging Neptunus en een aantal omwonenden werd teruggekeken op de afgelopen jaren. Én vooruitgekeken naar de toekomst voor het gebied.
Ton Hermanussen, gebiedsmanager van Natuurmonumenten, trapte de middag af. Hij ging in op de transformatie die het hele gebied decennia heeft doorgemaakt: “Als je terugkijkt op oude kaarten, zie je dat er in het gebied ontzettend veel is gebeurd. Dat begon al in de jaren ’50 van de vorige eeuw toen de plas is ontstaan. Toen we in 2008 bij de plas betrokken raakten, was het deels nog letterlijk een vuilnisbelt door de vuilstort in het verleden. Met het werk van de afgelopen jaren hebben we die oude vervuiling afgedekt. En hebben we de wat eenzijdige plas kunnen veranderen in een gebied waar je weer verrast kunt worden. Het is een gebied geworden waar we met z’n allen weer trots op kunnen zijn.”
Met elkaar in contact blijven
Ton Hermanussen sloot af met de wens dat de partijen die ook in de toekomst bij de plas betrokken blijven, goed met elkaar in contact blijven. En daar werd direct de eerste stap voor gezet in een panelgesprek onder leiding van Lars Koreman, provinciaal ambassadeur Natuurmonumenten. Het panel werd gevormd door Ralph Geers (wethouder gemeente ’s-Hertogenbosch), Elmert de Boer (Rijkswaterstaat), Karin Bonnemaijers (Watersportvereniging Neptunus), Wilhelmien Langewouters (omwonende) en Iwan Reerink (projectleider van K3/Grondbank GMG). Zij gingen aan de hand van een aantal vragen en stellingen met elkaar in gesprek over de afgelopen jaren en de toekomst voor de Koornwaard.
(Water)vogels spotten
Daarna was het tijd om het eindresultaat met eigen ogen te gaan bekijken. Een korte wandeling leidde naar de oever van de Koornwaardse Plas, waar Huib van de Rakt van Natuurmonumenten in ging op alle vogels die er nu op en rond de plas te zien zijn. En bij een feestje, hoort een cadeau. Vanuit K3/Grondbank GMG stond er aan de rand van de plas een cadeau klaar. Als dank voor de fijne samenwerking. Het cadeau werd uitgepakt door wethouder Ralph Geers en gebiedsmanager van Natuurmonumenten Ton Hermanussen. Zij onthulden een panoramakijker; een cadeau voor iedereen om het leven op het water nog beter te kunnen beleven.
Ten slotte reikte Jan Willem jr. van de Kamp, directeur van Grondbank GMG, de eerste exemplaren van het boek 'Van vuilnisbelt naar vogelparadijs' uit aan wethouder Ralph Geers en aan Ton Hermanussen. In dit boek wordt het verhaal van de Koornwaard verteld, waarbij verschillende personen aan het woord komen die bij het gebied betrokken zijn. Het boek is ook te lezen via de button hieronder.
Hier doen we het voor
Wij kijken terug op een mooie afsluiting van een bijzonder project. Dit zijn de projecten waar we het voor doen: samen werken aan projecten die meerwaarde bieden aan het Nederlandse landschap. Daarbij is goede samenwerking de sleutel tot succes. En dat heeft dit project bewezen.