Herinrichting Bemmelse Waard nadert eindfase

De gebiedsontwikkeling in de Bemmelse Waard is de laatste fase in gegaan. Op dit moment zijn we bezig met de laatste inrichtingswerkzaamheden en winnen we het laatste zand. We verwachten in 2026 klaar te zijn met de zandwinning. 

Middle section

Werkzaamheden

Het eerder aangelegde (stern)eiland in de oostelijke plas had veel last van golfwerking. De oevers werden weggeslagen door wind en stroming bij hoogwater. Inmiddels is dit eiland verplaatst naar het noorden waar het minder in de stroming ligt. De wind en het water hebben hierdoor minder kans om de oevers weg te slaan. Volgend jaar maken we ook aan de westzijde van de plas een eiland, ter hoogte van de Ambtswaard.   

Eilanden in een groot openwatergebied zijn belangrijk voor flora en fauna. Er ontstaat immers meer oeverlengte in een gebied waar planten kunnen groeien en waar vogels en andere dieren hun voedsel kunnen vinden. En biedt het een veilige verblijfplaats. Rondom de eilanden is het water bovendien ondieper en dat versterkt het onderwaterleven. 

Foto: © Lize Kraan

Samen aan het werk

In opdracht van het Rijk is de Bemmelse Waard een aantal jaar geleden verruimd om de risico’s voor overstroming bij hoge waterstanden op de rivier voor omwonenden te verminderen. K3Delta, Staatsbosbeheer, Lingewaard Natuurlijk, Doornik Natuurakkers en Stichting Natura Saned werken samen aan natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard. De winning van de grondstoffen zand, grind en klei is de drager van deze ontwikkeling. 

Zand en grind voor de bouwopgave in Nederland

Het zand en grind sorteren we in de installatie op het fabrieksterrein om vervolgens naar onze klanten te vervoeren. Zand en grind zijn essentiële en duurzame grondstoffen voor de Nederlandse bouwsector. Zo dragen we bij aan de infrastructuur- en woningbouwopgave in Nederland. Bovendien is het zand nodig voor bijvoorbeeld sportvelden, paardenbakken en tuininrichting.  

Onderdeel van de Gelderse Poort

De Bemmelse Waard is onderdeel van de Gelderse Poort van Staatsbosbeheer. Hier ontstaat een groot aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier een afwisseling van waterpartijen, kruidenrijk grasland, ruigtes, struiken en bossen. In het centrale deel van het plangebied beheert Doornik natuurakkers een groot terrein aan weidevogelgebied waar agrarisch natuurbeheer de boventoon voert. Dit zorgt voor variatie in het landschap waar verschillende soorten van profiteren. Zo hebben verschillende soorten (weide)vogels hier hun thuis gevonden, maar ook meerdere sprinkhaansoorten. In totaal zijn er nu 22 soorten sprinkhanen en krekels in de Bemmelse Waard gezien, variërend van de blauwvleugelsprinkhaan tot de zuidelijke sikkelsprinkhaan. Boswachter Twan Teunissen schreef er een blog over die je terugvindt in de nieuwsbrief.  

Foto boomkrekel: © Twan Teunissen