Herinrichting uiterwaarden Demen en Dieden van start
De herinrichting van de uiterwaarden tussen Demen en Dieden is officieel van start! Tijdens een feestelijke startbijeenkomst op donderdag 7 april schepten de betrokken partijen de eerste kruiwagen met klei weg.
Op naar een natuurlijke Maas!
In de uiterwaarden bij Demen en Dieden gaan we de komende jaren nieuwe natuur creëren én werken aan hoogwaterveiligheid. Dat gaan we doen door middel van kleiwinning. Door de herinrichting komt er via geulen weer ondiep water en meer variatie in het landschap. Zo versterken we de biodiversiteit en de ecologische waterkwaliteit van de Maas. Bovendien verkleint het de kans op overstromingen, wordt de rivier beter zichtbaar en is de natuur beter te beleven. De gewonnen klei wordt gebruikt voor dijkversterking en de productie van bakstenen.
Foto: © Rijkswaterstaat – J. van Houdt
Het begin van iets moois
Met piketpaaltjes was een deel van de loop van een van de toekomstige geulen al zichtbaar gemaakt in het veld. Afgevaardigden van Natuurmonumenten, K3Delta, Wetering, Rodruza en Rijkswaterstaat schepten symbolisch de eerste kruiwagen klei uit de toekomstige geul weg én plantten de eerste paar nieuwe bomen. Want kleiwinning en natuurontwikkeling trekken in dit project samen op!
Van links naar rechts op de foto: Hans van de Wetering (Wetering), Ivo Würzner (Rodruza), Iwan Reerink (K3Delta/Delgromij), Frank Berends (Rijkswaterstaat), Fons Mandigers (Natuurmonumenten).
In goede afstemming
Vervolgens werd in een panelgesprek, voorgezeten door Lars Koreman van Natuurmonumenten, ingegaan op de samenwerking tussen de betrokken partijen, die inmiddels teruggaat naar 2005, toen de eerste percelen werden aangekocht van wat later het projectgebied zou gaan worden. De conclusie: ga op zoek naar gemeenschappelijke doelen, en zorg dat je alles in goede afstemming doet. Dan kun je mooie projecten realiseren met meerwaarde op allerlei gebieden. En het project Demen-Dieden is daar een goed voorbeeld van!