‘Laat mij maar ‘schuiven’ met grond’
~ Collega Carlo Zwaan aan het woord ~
Trots vertelt Carlo Zwaan over zijn werk. Carlo is commercieel medewerker en acceptant bij Grondbank GMG. “In korte tijd heb ik veel geleerd. Ik werkte voorheen bij de bank en was vooral met geld aan het schuiven. Het ‘schuiven’ met grond past mij veel beter. Daar ben ik wel achter gekomen. Met ons werk zie je het landschap veranderen. Je laat iets moois achter.”
Carlo, vertel eens iets over jezelf
“Ik ben 30 jaar oud en woon samen met mijn vrouw Manon en onze twee dochters, Zoë en Zara (2 en 4 jaar oud) in Ravenstein. Ik ben opgegroeid in Zevenaar en ben fanatiek voetballer geweest. Ik heb zelfs in het selectie-elftal gespeeld.”
Hoe zag jouw studietijd eruit?
“Na mijn middelbare schooltijd in Zevenaar koos ik voor de studie Bedrijfskunde bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Arnhem zou logischer zijn geweest, maar ik wilde van het echte studentenleven proeven en ging op kamers in Nijmegen. Dat was een enorm leuke tijd. Ik heb dankzij mijn studie ook bij mooie bedrijven stage mogen lopen: bij Liander en bij Philips (bij de Techcampus). Bedrijfskunde is sowieso een brede en interessante studie. Je leert het hele proces binnen een bedrijf kennen.”
Wat heb je na je studie gedaan?
“Na mijn studie ben ik bij de Rabobank gestart en heb daar een financial traineeship gedaan. Ik werkte door heel Nederland. Op een gegeven moment kon ik dat niet meer zo goed combineren met het gezinsleven en het sporten. Gelukkig kon ik bij Rabobank in Arnhem en omstreken als financieel adviseur aan de slag en gaf ik particulieren hypotheekadvies. Door het doen van een verandermanagement module kwam mijn bedrijfskundeachtergrond weer van pas. Ik leerde nog meer over het veranderen van processen en implementeren.”
“De tijd bij de Rabobank was leuk en ik heb veel geleerd en verschillende dingen mogen doen. Door Corona en het daarmee op afstand werken, merkte ik dat ik de fysieke gesprekken met collega’s en klanten miste en dat je daardoor minder een connectie kunt maken. Ook werd er regelmatig gereorganiseerd. Dat belemmerde mijn groei en ik wilde niet afwachten.”
Hoe ben je bij Grondbank GMG terecht gekomen?
“Ik heb nog een tussenstap gemaakt naar accountmanager bedrijven om mezelf te verbreden, maar ik had al snel door dat het niet bij me paste. Ik ben rustig gaan oriënteren. Vanaf dat moment kwam Grondbank GMG ook in beeld. Een tastbaar product, iets dat je in je handen kunt hebben, heeft me altijd al aangesproken. Nog mooier vind ik het als je iets ziet veranderen. In het geval van Grondbank GMG zie je het landschap veranderen. Ik heb zelf contact opgenomen omdat Grondbank GMG mij een mooi bedrijf leek. Er was al snel een klik vanuit beide kanten.”
Ik ging er met open vizier in. Op inhoudelijk vlak is er het eerste jaar flink geïnvesteerd. Dat was vooral kennis vergaren. Met de bedrijfsprocessen kon ik vanaf de eerste dag al meedenken en aan de slag.
Je hebt een soort dubbelfunctie?
“Ruim twee jaar geleden ben ik gestart als commercieel medewerker. Uiteindelijk ben ik meer gegroeid richting acceptant. Ik ben aanspreekpunt en beheer het kwaliteitsaspect van verschillende verwerkingslocaties in Nederland. Zo ben ik de contactpersoon voor Beuningen, Goorsche Veld, Naaldwijk, Apeldoorn, Druten en Ochten. Ik werk samen met aannemers, waterschappen en gemeenten die een oplossing willen voor grond en baggerspecie die vrijkomt bij werkzaamheden. Ik regel niet alleen de afzet, maar denk mee in het gehele proces vanaf stap 1. Daar leggen we vanuit Grondbank GMG steeds meer de nadruk op. Niet nadenken, maar voordenken noemen we dat ook wel eens. We denken vanaf de voorkant mee over waar de grond en baggerspecie naartoe moet. Hoe en waar onze klanten het kunnen laten keuren. En of we er een nuttige toepassing voor in de buurt kunnen vinden. Dat scheelt tijd en dus kosten.”
“De kennis om grond en baggerspecie op de juiste manier te laten keuren hebben we in huis”
“We keuren niet zelf, maar we weten waar je op moet letten als je een keuringsbedrijf inschakelt. Door klanten hierover vooraf al te informeren en te kijken naar de mogelijkheden, wordt de best passende optie bekeken en besparen onze klanten tijd en kosten. We helpen dus al graag vroegtijdig in het proces. Dan kunnen we een goed advies uitbrengen. En als de klant dat wil, verzorgen we het totaalpakket van A tot Z. Denk aan advies, onderzoek, afzet en transport.”
Wat doe je nog meer, Carlo?
“De ene kant is het acceptatiewerk. Aan de andere kant probeer ik Grondbank GMG op bedrijfskundig vlak te optimaliseren. Dat sluit goed aan bij mijn eerdere werkervaring en bij mijn studie. Op dit vlak zijn we telkens processen aan het professionaliseren. Toen ik hier binnenkwam, werd er veel gewerkt met papieren transportbonnen. Ik vond dat dit anders moest en kon. Samen met een app/softwareontwikkelaar hebben we ‘DigitaalRijden’ gelanceerd. Dat is een mooie stap vooruit. Steeds meer transporten werken met de DigitaalRijden app. Het scheelt een hoop (papier)werk en het is duurzamer. Het werkt hartstikke goed en iedereen is er tevreden over.”
Hoe zou je het team omschrijven?
“Het is een relatief jong team, met een goede mix. Het is een team dat aan het bouwen is aan een mooie toekomst. Zo’n team met een nieuwe samenstelling in combinatie met de ervaren krachten geeft een bepaalde frisheid, er is geen sprake van verzadiging. De lijnen zijn kort en je hebt met vrijwel alle collega’s contact omdat je met iedereen in meer of mindere mate samenwerkt.”
Grondbank GMG is onderdeel van de K3 organisatie, wat vind je daarvan?
“Ik ken het niet anders en zie alleen maar voordelen. Als bedrijf kun je op deze manier verder groeien. De afdeling Gebiedsontwikkeling helpt met vergunningen. Gebiedsontwikkeling zorgt dat wij verder kunnen in de toekomst. Het kan zomaar zijn dat we als K3 zijnde tientallen jaren op één locatie werkzaam zijn. We starten bijvoorbeeld met kleiwinning en we winnen er zand en grind. Als Grondbank GMG ontwikkelen wij er een natuurgebied door de aanleg van eilandjes en moeraszones door het toepassen van grond en baggerspecie. Het geluid van de snelweg in de buurt ondervangen we door het bouwen van een geluidswal. Met elkaar realiseer je dan een nieuw natuur- of recreatiegebied.”
"Leuk dat het een familiebedrijf is"
“Zo werkt mijn broer Dorian sinds kort ook in ons team. Daar hebben we goed over nagedacht van tevoren. Tot nu zie ik alleen maar voordelen en bevalt het erg goed. Dorian is een mooie aanwinst in het team. Hij neemt een stuk inhoudelijke kennis mee omdat hij eerder in de bodemsector heeft gewerkt. Daarnaast deed ik vorig jaar mee aan de Tour for Life, een wielerevenement voor het goede doel. Daar heb ik verschillende collega’s van K3 goed leren kennen. We hebben een bepaalde band opgebouwd.”
Wat vind je leuk aan jouw werk?
“De vrijheid in je functie. Je kunt dingen oppakken die je wil verbeteren. Ook is het leuk om contact te hebben met klanten. Daarbij zie ik dat actuele kennis steeds belangrijker wordt. Ik vind het fijn om klanten goed te kunnen adviseren en helpen. De samenwerking met onze afdeling Gebiedsontwikkeling is erg interessant. Samen kijken we waar kansen liggen. Sparren in het team vind ik tot slot ook leuk. Je kunt het niet alleen, we doen het samen en samen kom je vaak tot de beste oplossing.”
Ik vind het erg mooi om te zien dat je iets regelt en dat er iets ontstaat in het landschap.
Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?
“De drukte op het werk het afgelopen halfjaar, mede door de onderbezetting en een transitie naar een nieuw team. Dat het ‘druk’ is, is ergens een goed teken, maar eigenlijk zijn we allemaal net even iets te druk. Hierdoor heb je nog weleens het gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Een bepaalde mate van actie en druk houd je scherp, maar de rust hebben om over je werk heen te kunnen kijken is fijner. En ook bezig te zijn met de optimalisatie van het bedrijf. Hier kan ik in mijn ogen op dit moment te weinig tijd aan besteden.”
Wat is je wens voor de toekomst?
“Voor de korte termijn een beter uitgebalanceerd team. Waarbij we samenwerken volgens een gezamenlijke visie. Dat is een investering, het kost je tijd. Maar uiteindelijk krijg je het terugbetaald. Zelf zou ik graag meer tijd hebben voor de digitalisering en optimalisatie van onze processen. Het bedrijf meer toekomstbestendig maken. Daar valt nog veel winst te behalen. Op de lange termijn heb ik voor ogen om bedrijfsleider van Grondbank GMG te worden waarbij ik organisatorisch en met commercie bezig ben. Genoeg mooie stappen om te maken in dit boeiende werkveld.”