Nieuw (t)huis voor de hermelijn
Voor de hermelijn, bunzing en andere kleine marterachtigen hebben wij een nieuw (t)huis gecreëerd in De Neswaarden. Het lijkt erop dat de populaties in aantallen afnemen. Als onderdeel van de herinrichting in het gebied hebben we daarom extra aandacht besteed aan het leefgebied van deze diersoort.
In het zuidoostelijke deel van De Neswaarden is de herinrichting van een getijdenbekken door kleiwinning inmiddels afgerond. Het doel van dit bekken is om wat meer waterbeweging langs het aangrenzende zwemstrand te realiseren. Daardoor neemt de kans dat de waterwaterkwaliteit verbetert toe. Bovendien is een buitendijkse verbinding met de waterloop vanuit Aalst gemaakt.
Dennis Sneepels, uitvoerder Delgromij (onderdeel van K3): “Tegelijkertijd hebben we maatregelen getroffen om het gebied aantrekkelijker te maken voor kleine marterachtigen door zogenaamde ‘marterhopen’ aan te leggen. Met takken, boomstronken en andere natuurlijke materialen hebben we verspreid langs de oever in het gebied verschillende plekken gemaakt waar we hopen dat dieren als de hermelijn en bunzing het fijn vinden.”
Beschermingsniveau aangescherpt
Sinds een aantal jaren is het beschermingsniveau van kleine marterachtigen aangescherpt, omdat er aanwijzingen zijn dat de populaties in aantallen afnemen. In de praktijk betekent dit dat er specifiek vervolgonderzoek nodig is om de aan- of afwezigheid aan te tonen als de aanwezigheid van kleine marterachtigen in een projectgebied onbekend is.
Jildert Hijlkema, gebiedsontwikkelaar en ecoloog bij K3: “Hoewel het zuidoostelijke deelgebied voor aanvang van de werkzaamheden vrij monotoon was, kon de aanwezigheid van kleine marterachtigen hier niet met zekerheid worden uitgesloten. Kleine marterachtigen verblijven namelijk graag in kleine overhoekjes of muizenholen die aanwezig waren in het gebied, maar die inmiddels door de natuurgerichte kleiwinning tijdelijk zijn verdwenen.”
‘Marterhopen’
In overleg met de provincie Gelderland (vergunningverlener) is bij De Neswaarden gekozen voor een alternatief. In lijn met de uitvoering van het project zijn zogenaamde marterhopen en takkenrillen gerealiseerd. Die kunnen (tijdelijk) dienstdoen als alternatieve verblijfplaats of route waarlangs deze diersoorten kunnen migreren.
Wim Vermeule, projectleider Delgromij (onderdeel van K3): “Deze maatregelen zijn vooraf geborgd in een natuurvergunning, die door de provincie Gelderland is afgegeven. Het gebied raakt de komende groeiseizoenen weer begroeid, waarmee de geschiktheid voor kleine marterachtigen weer verder toeneemt. Voor met name hermelijn, en in mindere mate ook voor de bunzing, is water van belang als onderdeel van het leefgebied. Deze soorten kunnen op termijn profiteren van de herinrichting.”
Vervolg van de herinrichting
De komende jaren gaan we in het noordwestelijke deel van De Neswaarden aan de slag. Ook hier treffen we voorafgaand aan de uitvoering maatregelen door alternatieve verblijfplaatsen voor kleine marterachtigen aan te leggen. Bovendien kunnen ook andere diersoorten hiervan profiteren.
Over het project De Neswaarden
Samen met Staatsbosbeheer en de gemeente Zaltbommel verbeteren we de natuurwaarden van een deel van natuur- en recreatiegebied De Neswaarden in Aalst. Dat doen we door in het gebied een deel van de kleilaag af te graven, waardoor de riviernatuur zich weer kan ontwikkelen.
Met kleiwinning kunnen we de herinrichting financieren. De klei transporteren we naar steenfabrieken, die er bakstenen en dakpannen van maken. Het totale project voeren we in een periode van zeven tot tien jaar uit, waarbij we telkens in kleine aaneengesloten deelgebieden werken. Zo kan de natuur zich al tijdens de uitvoering ontwikkelen.