Op ontdekkingstocht door de Bemmelse Waard
Bijna 80 leerlingen maken deze week kennis met de Bemmelse Waard tijdens de GeoWeek. Twee ochtenden organiseren we samen met Stichting Lingewaard Natuurlijk een excursie voor bassischoolleerlingen. Op donderdag 23 mei was het de beurt aan de Séba-school uit Ochten en vrijdag 24 mei komt de Wegwijzer uit Elst op bezoek.
Wat is de GeoWeek?
Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een professional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek.
Zelf doen staat centraal tijdens de GeoWeek. Het is voor K3 een unieke kans om onze expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie. Wie weet, zitten er toekomstige K3-ers tussen!
Excursie Bemmelse Waard
De excursie start in de veldschuur van Lingewaard Natuurlijk. De kinderen hebben zich al goed verdiept in wat je hier in de bodem kunt vinden. Zo weten ze dat er zand en klei in de uiterwaarden zit én dat je deze grondstoffen kunt gebruiken voor de bouw. Al snel gaan we het veld in om te zien wat je in de bodem, het water en het landschap tegenkomt.
Hoe ziet de wereld er onder je voeten precies uit?
Wat zit er allemaal in de grond? En wat groeit er vanuit de grond omhoog? In deze tijd van het jaar staat alles volop in bloei. Een mooi moment om daar kennis mee te maken. Met gidsen van Lingewaard Natuurlijk gaan de leerlingen zelf op onderzoek uit. Het landschap ‘lezen’ door goed te kijken. Wat zie je precies en hoe is dat daar gekomen?
Door het doen van grondboringen, en dat viel nog niet mee!, zie je welke materialen je in de bodem tegenkomt. Klei, zand en grind. En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten zand. Die bodem is toch maar wat gevarieerd en wat kun je een hoop doen met die materialen. Maar we kijken ook wat er in het water leeft. Met schepnetjes weten de leerlingen al snel slakken, kleine krioelende beestjes en waterplantjes bij elkaar te verzamelen.
Met modder spelen is altijd leuk!
Als één van de gidsen modder op haar gezicht smeert, volgen de kinderen al snel. Een goedkoop moddermasker in plaats van dat je naar de schoonheidsspecialist gaat óf een stoere look met modderstrepen in het gezicht. De modder vindt hier gretig aftrek.
Zandwinning Bemmelse Waard
Tijdens de excursie wandelen we ook langs de zandwinning. De leerlingen vinden de zandzuiger en de installatie, en al die hopen zand, maar wat interessant. Want hoe komt dat zand daar terecht? En hoe diep wordt het zand opgezogen? En wat blijft er achter? Allemaal vragen waar je normaal niet bij stil staat, maar die de leerlingen reuze interessant vinden.
Samenwerken aan natuurontwikkeling
In de Bemmelse Waard werken we aan een herinrichting door middel van de winning van zand en klei. In opdracht van het Rijk is de Bemmelse Waard een aantal jaar geleden verruimd om de risico’s voor overstroming bij hoge waterstanden op de rivier voor omwonenden te verminderen. Nu werken K3Delta, Staatsbosbeheer, Lingewaard Natuurlijk, Doornik Natuurakkers en Stichting Natura Saned samen aan natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard. De winning van de grondstoffen zand, grind en klei is de drager van deze ontwikkeling.