Rijnstrangengebied in 360 graden beleven
Erfkamerlingschap en Revensweert vormen onderdeel van het Rijnstrangenbied. Samen met Staatsbosbeheer werken we hier aan natuurontwikkeling, met de nadruk op de ontwikkeling van waterriet. Door kleiwinning verlagen we het gebied waardoor waterriet met de 'voeten in het water' kan staan. Op onze website kun je Erfkamerlingschap en Revensweert nu ook in 360 graden beleven. Het is alsof je zelf middenin het gebied, tussen het rietmoeras, staat.
Natuur en historie komen samen in Revensweert
Revensweert kenmerkt zich door een combinatie van natuur en historie. Kijk uit vanaf de redoute (een oud verdedigingswerk) zo het gebied in. En luister naar de verhalen over natuurontwikkeling, kleiwinning, historie, gebiedsontwikkeling en natuureducatie. De ervaring met de ontwikkeling van rietmoeras in het naastgelegen Erfkamerlingschap hebben we meegenomen naar Revensweert.
Goede combinatie van kleiwinning met natuurontwikkeling
Waterriet is erbij gebaat dat het in delen van het jaar met de ‘voeten in het water’ staat. Doordat de Rijnstrangen door de jaren heen zijn opgeslibd, wordt het gebied steeds droger. Daarom hebben we in het Erfkamerlingschap delen van het gebied 10-15 cm verlaagd door grond af te graven. Binnen de verlaagde gebieden (compartimenten) van 0,5 tot 0,8 hectare die daardoor ontstonden, bleek het mogelijk rietvegetaties met een hoge dichtheid te ontwikkelen. En het mooie is dat door het rietmoeras de roerdomp en grote karekiet zijn teruggekeerd.
Slimme uitwisseling van grond en klei
Bijzonder aan de kleiwinning in Erfkamerlingschap en Revensweert is de uitwisseling van grond en klei met de naastgelegen Drie Dorpen Polder. De grond en klei uit de gebieden is ideaal voor hercultivering in de Drie Dorpen Polder. De klei uit de Drie Dorpen Polder is daarentegen perfect voor de grof keramische industrie. Kortom: de klei die we afgraven in de Drie Dorpen Polder gebruiken de steenfabrieken voor het maken van bakstenen. En de klei uit Erfkamerlingschap en Revensweert voorziet in het behoud van de agrarische functie in de Drie Dorpen Polder.