Van start in de Ooijse Graaf!
We zijn blij te kunnen melden dat we van start kunnen met het werk in de Ooijse Graaf. Er liggen mooie kansen om de natuur uit te breiden en de biodiversiteit te verhogen. Na een uitgebreid planvormingstraject gaan we samen met ARK Rewilding Nederland aan de slag. Inmiddels zijn alle vergunningen binnen en kunnen we daadwerkelijk van start gaan. In december starten de werkzaamheden.
Natuur, recreatie en landbouw met elkaar verbinden
De Ooijse Graaf is een oude rivierarm van de Waal, gelegen tussen de Ooijpolder en de Millingerwaard bij Nijmegen. Vroeger stroomde hier de Waal. De Ooijse Graaf is voor de natuur in de Gelderse Poort van groot belang, maar de oude rivierarm en de daarin gelegen riviermoerassen zijn grotendeels verdroogd. Samen met ARK Rewilding Nederland én met de omgeving willen we deze oude rivierarm versterken. In het gebied willen we natuur, recreatie en landbouw met elkaar verbinden. De winning van zand is de drager van deze ontwikkeling.
Een oplossing voor verdroging
Dit soort zeldzame riviermoerassen zijn van groot belang voor de otter en voor vele soorten insecten en moerasvogels. Bovendien vormt deze rivierarm de ontbrekende schakel tussen de natuurgebieden van de Millingerwaard en de Ooijpolder. Het belangrijkst is om de verdroging van het gebied tegen te gaan.
Werkzaamheden de komende tijd
-
Eerst richten we ons in december 2024 op het grondverzet op het tijdelijke installatieterrein, zodat we vanaf februari 2025 de klasseerinstallatie kunnen opbouwen.
-
Net daarvoor, in januari 2025, willen we al starten met de aanleg van een deel van het moerasgebied ter hoogte van de Thornsche molen.
-
Afhankelijk van de waterstanden in de rivier starten we met de aanleg van de transportband en scheepsverlading. Mogelijk wordt dit iets later in het voorjaar.
-
In het eerste kwartaal van 2025 beginnen we waarschijnlijk met het verwijderen van de bovenste grondlaag op de locatie waar we de nieuwe plas aanleggen.
De uitvoering
In de nieuwe plas ligt tijdens de uitvoering een zandzuiger. Deze zuigt het zand op en transporteert het via een leiding onder de Erlecomseweg door, drijvend over plas Kraaijenhof, naar de installatie. Daar wordt het zand gewassen en gezeefd. Het installatieterrein grenst aan de steenfabriek. Met een groene landschapswal aan de oostzijde passen we de installatie zoveel mogelijk in het gebied in. Het zand laden we via een elektrisch aangedreven transportband in de schepen.
Referentiefoto: zandwinning in de Millingerwaard
Zand voor de bouwsector
Het zand dat vrijkomt bij de aanleg van de nieuwe plas, wordt gebruikt voor de Nederlandse bouwsector. Die heeft het zand hard nodig voor onder andere de huizenbouw en de aanleg van infrastructuur en sportvelden. Tegelijkertijd kunnen we met de zandwinning dus de ontwikkeling van de Ooijse Graaf mogelijk maken.