Zonovergoten open middag in Demen
Ruim 100 bezoekers, veel vrolijkheid en heel veel zon: het waren de ingrediënten voor een geslaagde open middag op zaterdag 14 mei in de uiterwaard bij Demen.
Werken aan nieuwe natuur en hoogwaterveiligheid
In het gebied tussen Demen en Dieden gaan we de komende jaren aan de slag om nieuwe natuur te creëren én werken we tegelijkertijd aan de hoogwaterveiligheid in het gebied. Samen met Wetering, Rodruza en Rijkswaterstaat en in opdracht van Natuurmonumenten voeren wij dit project uit. De open middag vormde de feestelijke aftrap van het project.
Excursies, bakstenen maken en boren
Middenin het projectgebied konden bezoekers zich onder een warme mei-zon bij verschillende kraampjes laten informeren. Bijvoorbeeld over hoe van de klei die in het gebied afgegraven gaat worden, uiteindelijk bakstenen worden gemaakt. Natuurmonumenten had haar informatiekar meegebracht en vertelde welke planten en dieren er straks allemaal in het nieuwe natuurgebied te vinden zijn. Ook was er een archeoloog aanwezig die vertelde over hoe er voorafgaand aan het project archeologisch onderzoek is gedaan, en de resultaten ervan. En er was de mogelijkheid om mee te wandelen met twee excursies. Van die mogelijkheid werd door velen gebruik gemaakt. De samenwerkende partijen gaven daarbij tijdens een wandeling door het gebied uitleg over de uitvoering van het project én het resultaat ervan.
Foto 1 en 2: © Jan Maissan
Wij kijken terug op een enorm geslaagde dag!
Kinderen konden zich ondertussen vermaken met kleurplaten, maakten hun eigen bakstenen en leerden van de archeoloog wat er allemaal in de grond kan zitten. En natuurlijk mochten ze daarbij zelf met een grondboor in de grond boren!
Foto: © Jan Maissan.
Over het project Demen-Dieden
De komende jaren gaan we het uiterwaardengebied tussen Demen en Dieden herinrichten. Dat doen we door middel van het afgraven van een deel van kleilaag. Door de herinrichting komt er weer ondiep water en meer variatie in het landschap. Zo wordt de biodiversiteit versterkt en de ecologische waterkwaliteit van de Maas verbeterd. Bovendien verkleint het de kans op overstromingen, wordt de rivier beter zichtbaar en is de natuur beter te beleven. De klei die wordt afgegraven, wordt vervoerd naar steenfabrieken die er bakstenen van maken.