Ooijse Graaf

Samen met ARK Rewilding Nederland gaan we de natuur in de Ooijse Graaf herstellen en verder ontwikkelen.

Content Paragraphs

Title
Over de Ooijse Graaf

Text

De Ooijse Graaf is een oude rivierarm van de Waal, ten oosten van Nijmegen. Vroeger stroomde hier de Waal. De Ooijse Graaf is voor de natuur in de Gelderse Poort van cruciaal belang, maar de oude rivierarm en de daarin gelegen riviermoerassen zijn grotendeels verdroogd.

Europees beschermd natuurgebied 

Het huidige moerasgebied van de Ooijse Graaf is aangewezen als Europees beschermd natuurgebied. Vanuit Natura 2000 (het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden) is het doel gesteld om meer rietmoeras van goede kwaliteit te ontwikkelen. Daaraan willen ARK Rewilding Nederland en K3 in de Ooijse Graaf een bijdrage leveren.

Riviermoeras belangrijk voor biodiversiteit  

Er liggen mooie kansen om de natuur te herstellen. En die kansen willen wij graag grijpen. Want het zijn juist dit soort zeldzame riviermoerassen die van groot belang zijn voor de otter en voor vele soorten insecten en moerasvogels. Bovendien vormt deze rivierarm de ontbrekende schakel tussen de natuurgebieden van de Millingerwaard en de Ooijpolder. Het belangrijkst is om de verdroging van het gebied tegen te gaan. 

Planvormingstraject

Samen met ARK Rewilding, de omgeving en andere betrokken partijen hebben we een plan gemaakt voor een Ooijse Graaf waar water weer een belangrijkere rol gaat spelen. De winning van zand is daarbij de drager van deze ontwikkeling. Na een uitgebreid planvormingstraject, beginnen we in december 2024 met de herinrichting van de Ooijse Graaf. Via de button hieronder lees je de meest recente nieuwsbrief. Meer weten over het traject van de afgelopen jaren? Onderaan deze pagina vind je alle nieuwsbrieven en de projectbrochure terug.

Het plan voor de Ooijse Graaf

K3Delta en ARK Rewilding werken samen om de Ooijse Graaf te ontwikkelen tot een gebied waar water, natuur, extensieve recreatie en ook landbouw bij elkaar komen en elkaar versterken. We hebben een plan gemaakt om van de Ooijse Graaf een gebied te maken met een grotere beschikbaarheid aan water bij droge perioden en meer bergingsruimte in natte tijden of hoge rivierafvoeren. Daarbij leggen we een groot oppervlak aan nieuwe natuur aan, met een flinke toename van het oppervlak rietmoeras. Bovendien maken we het gebied toegankelijker door wandel- en struinmogelijkheden toe te voegen. 

Onderdeel van een groter geheel 

De Ooijse Graaf maakt straks onderdeel uit van een natuur- en landschapsverbinding vanaf de Waal ter hoogte van de Millingerwaard naar de stuwwal ter hoogte van de gemeenten Nijmegen en Berg en Dal. 

Inrichtingsplan

  1. Nieuwe plas met waardevolle oevers 
  2. Circa 13 hectare rietmoeras
  3. Ophogen landbouwgebieden
  4. Otterpassage
  5. Afwatering d.m.v. nieuwe stuw
  6. Vogelkijkhut
  7. Struweelhaag met kruidenrijke zone
  8. Wandelroute Thornsche Molen – vogelkijkhut
  9. Wandelroute Erlecomseweg naar de dijk (Erlecommetje)

Zandwinning als drager

De tijdelijke winning van zand is de drager van deze ontwikkeling van de Ooijse Graaf. Het zand dat vrijkomt bij de aanleg van de nieuwe plas, wordt gebruikt voor de Nederlandse bouwsector. Die heeft het zand hard nodig voor onder andere de huizenbouw en de aanleg van infrastructuur en sportvelden. Tegelijkertijd kunnen we met de zandwinning dus de ontwikkeling van de Ooijse Graaf mogelijk maken. Het zand wordt per schip vervoerd naar klanten. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van het werk in de Ooijse Graaf? Stuur dan een e-mail naar Yvonne Kieft: y.kieft@k3.nl om op de hoogte te blijven over dit project. Je ontvangt dan periodiek een update.

Meer weten?
Paragraphs

Koen Akkerman

Projectleider

Samenwerkingspartner

Organisations