Geluidswal Cuijk

Een groene geluidswal langs de A73 zorgt voor rust en een betere luchtkwaliteit in de woonwijk Heeswijkse Kampen in Cuijk. 

Content Paragraphs

In opdracht van de gemeente Cuijk hebben we in twee fases een geluidswal aangelegd. In de periode van 2007 tot 2010, en van 2019 tot 2023. Deze tien meter hoge wal bevindt zich ter hoogte van het Van der Valk Hotel Cuijk en de woonwijk Heeswijkse Kampen. Door de geluidswal is de geluidsoverlast van de snelweg in de woonwijk sterk afgenomen. Bovendien is de luchtkwaliteit verbeterd. De uitstoot door verkeer daalt tot op een kilometer afstand met zo’n 50 tot 70%. 

260.000 kuub

De geluidswal is aangelegd met grond die bij andere projecten in de omgeving is vrijgekomen. Bijvoorbeeld bij het uitgraven van bouwputten. Deze grond is vaak prima toe te passen waardoor het een nuttige bestemming krijgt. In totaal is 260.000 kuub grond in de geluidswal verwerkt. Door het gebruik van grond heeft de wal een natuurlijk karakter gekregen. De ontwikkeling van struiken en bloemen versterkt dit. 

Ons werk bestond voor dit project uit het verwerven en beoordelen van de benodigde en geschikte grond, acceptatie en verwerking van de grond inclusief de oplevering van de geluidswal. Ook hebben we de benodigde vergunningen voor dit werk geregeld. 

Grond uit de regio

Bij Grondbank GMG gebruiken wij voor onze projecten over het algemeen grond uit de regio. Daardoor besparen we op transport en voorkomen we onnodige CO2-uitstoot. Voor deze wal in Cuijk is circa 95% van de grond afkomstig binnen een straal van 25 kilometer van de geluidswal. 

Landschappelijke inpassing van geluidswal spreekt tot de verbeelding

Op veel plekken in Nederland zie je een oplossing met geluidsschermen. Op deze plek is daar door de gemeente Cuijk gelukkig niet voor gekozen. Met een natuurlijke geluidswal is een mooie landschappelijke inpassing ontstaan met onder andere veel ruimte voor de natuur. 

Oog voor ecologie en biodiversiteit

Bijzonder is dat bij de geluidswal een winterverblijf voor vleermuizen is gemaakt. Het was de wens van de gemeente Cuijk en de vleermuiswerkgroep Noord-Brabant om een bestaand winterverblijf uit te kunnen breiden. In de geluidswal is een betonnen bak ingepast waar de vleermuizen overwinteren. De perfecte plaats volgens de vleermuiswerkgroep omdat de ondergrond droog is en blijft. Verder is op een aantal plaatsen een verblijfplaats voor marters aangelegd, bestaande uit takkenbossen, en is een ondiepe poel aangelegd voor amfibieën, vlinders en libellen.  

Bovendien is de groene geluidswal begroeid met verschillende soorten planten en bloemen. Mooi om te zien én goed voor de biodiversiteit. De planten en bloemen trekken namelijk insecten en andere dieren aan. 

Meer weten?
Paragraphs

Thomas Nusselein

Projectleider