Landschapswal Waalbos Rijsoord
Rondom het Waalbos in Rijsoord gaan we samen met Staatsbosbeheer een landschapswal aanleggen. Deze wal vormt een groene buffer.
Zo ontstaat een aantrekkelijker landschap voor natuur en recreatie. En nemen we het geluid weg van de spoorlijnen.
Natuur versterken
Het Waalbos ligt tussen Zwijndrecht en Ridderkerk. Het is een natuurgebied in eigendom van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft de wens om aan de zuidkant van het Waalbos de natuur te versterken en afwisselender te maken. Dat gaan we doen door de aanleg van een landschapswal. Hierdoor scheiden we het gebied ook beter van de spoorlijnen. Daarvoor hebben Staatsbosbeheer en Grondbank GMG de handen ineengeslagen.
Vanaf half december starten we met de voorbereidende werkzaamheden. In de video vertelt projectleider Thomas Nusselein meer over de werkzaamheden. Ook in de nieuwsbrief hieronder lees je hier meer over. Meer weten over het traject van de afgelopen jaren? Onderaan deze pagina vind je alle nieuwsbrieven en de projectbrochure terug.
Over het Waalbos
Tot 2014 was het Waalbos landbouwgebied. Al sinds 1983 werd er gesproken over een natuurlijke inrichting van het gebied. Uiteindelijk werd in 2014 gestart met de aanleg. Het Waalbos is dus nog een jong natuurgebied, met een jong bos. Het Waalbos heeft zich in een korte tijd al ontwikkeld tot een gevarieerd gebied waar je mooi kunt wandelen. Een aantal wandel- en fietspaden doorkruisen het gebied. Het gebied is 200 hectare groot. Stichting Natuurbeheer Waalbos helpt Staatsbosbeheer met onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast heeft de stichting een kabouterpad aangelegd.
Groene buffer met meerdere functies
In het zuidelijke deel van het gebied, tussen de Langeweg en het spoor, gaan we een landschapswal aanleggen. Door de komst van een speelse, in hoogte variërende landschapswal kunnen we een groene buffer realiseren rondom het Waalbos. Zo ontstaat een aantrekkelijker landschap voor zowel de natuur als voor de omgeving. Onderdeel van het plan is een wandelroute over de landschapswal met een uitzichtpunt, zodat de wal ook een recreatieve invulling heeft.
Betere basis voor natuurontwikkeling
De landschapswal zorgt voor een betere basis voor natuurontwikkeling. Het zal stiller zijn door de wal. Dat is een groot pluspunt waar niet alleen mensen, maar ook allerlei diersoorten van profiteren. De landschapswal biedt bovendien goede mogelijkheden voor de ontwikkeling van verschillende plantensoorten. Daarnaast houden bomen op de wal hun voeten makkelijker droog en kan het bos zich beter ontwikkelen. Op dit moment is de grond nog vaak te nat voor de bomen. Een aanvullende maatregel om de waterhuishouding te regelen, is de aanleg van waterpartijen. Die zorgen voor meer ecologisch evenwicht in en rond het bosgebied. Ook is dit een mooie recreatieve en landschappelijke aanvulling.
Beplantingsplan en recreatieve elementen
- A: Bosontwikkeling
- B: Struweelzones
- C: Kruidenrijk grasland
- D: Gevarieerde bomenrij
- E: Uitbreiden historische boomgaard met mogelijkheden voor een insectenhotel
- F: Geïsoleerde poel
- G: Vleermuizenbunker
- H: Uitkijkpunt
- I: Knuppelpad met eventueel hondenstrandje
- J: Landschappelijk ingepast bankje
- K: Picknickplek
- L: Wandelpad / avonturenpad
- M: Tijdelijk wandelrondje tijdens uitvoering
Planvorming en start werk
Op 28 maart 2023 is een eerste inloopbijeenkomst georganiseerd om de omgeving en andere geïnteresseerden te informeren over het plan. Naar aanleiding van de uitgevoerde onderzoeken en op basis van een aantal zaken die tijdens de eerste inloopbijeenkomst zijn genoemd, is het ontwerp van de landschapswal op een aantal punten gewijzigd en verbeterd. Vervolgens hebben we een inloopbijeenkomst georganiseerd in januari 2024. Daarbij hebben we het aangepaste, definitieve ontwerp gepresenteerd, het vergunningstraject uitgelegd en uitleg gegeven over hoe de uitvoering in z'n werk gaat.
Start van het werk
Eind 2024 zijn de laatste vergunningen verleend. We gaan vanaf half december starten met de voorbereidende werkzaamheden in het gebied. De uitvoering neemt maximaal zes jaar in beslag.
We starten met kapwerkzaamheden en graven vervolgens nieuwe watergangen. Tijdens dat werk zijn we genoodzaakt de wandelroute door het Waalbos in te korten. In de nieuwsbrief van december is deze inkorting met een rode stippellijn weergegeven. We zorgen ervoor dat er altijd een rondje door het Waalbos gewandeld kan worden.
Duurzaam omgaan met grond
Het nuttige met het aangename combineren. Dat doen we als Grondbank GMG bij het aanleggen van deze groene landschapswal. De aanleg van de landschapswal maken we mogelijk door grond te gebruiken die uit de omgeving komt. Het gaat om grond die lokaal vrijkomt bij bijvoorbeeld de aanleg van tunnels en wegen en het bouwen van woningen. Op die plekken is er grond over, en die kan goed worden gebruikt om een fraaie landschapswal mee aan te leggen.
Zorgvuldige keuring en controle
Voordat we grond gebruiken voor het maken van de landschapswal, worden de partijen grond die bij projecten in de regio vrijkomen eerst zorgvuldig gekeurd. Er gaat een uitgebreide zogenaamde acceptatieprocedure aan vooraf. Alleen grond die geschikt is voor hergebruik passen we toe. Voor het (her)gebruik van grond geldt een wettelijk kader: het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Dat bepaalt welke typen grond hergebruikt mogen worden.