Uniek kijkje bij het werk in de Ooijse Graaf

De werkzaamheden in de Ooijse Graaf zijn in volle gang. De komende jaren leggen we hier de basis voor een landschap waarin water een belangrijkere rol speelt en de natuur zich beter kan ontwikkelen. Om omwonenden en andere geïnteresseerden inzicht te geven in de voortgang van het project, organiseerden wij op 2 april een excursie door het gebied. 

Middle section

Vanaf de eerste plannen is de omgeving actief betrokken bij het project. Nu de werkzaamheden zichtbaar zijn, is het een mooi moment om iedereen mee te nemen door het gebied. Tijdens de excursie kregen de ruim 50 deelnemers de kans om met eigen ogen te zien hoe de aanleg van het rietmoeras vordert. 

Foto: © Ton Rutten

Een bijzondere en succesvolle avond 

De excursie startte op het erf van boerderij Eindschenhof aan de Erlecomseweg. Van daaruit liepen we gezamenlijk het gebied in. Met dit aangename lenteweer een perfecte gelegenheid om samen door het gebied te wandelen. Aangekomen bij het aangelegde rietmoeras werden kleinere groepjes gevormd. Er werd verteld over het werk van de afgelopen tijd en wat de komende tijd staat te gebeuren. Als afsluiting bracht de zonnetrein van de stichting Steen en Natuur uit Beek ons terug naar het beginpunt. Een duurzame en comfortabele manier om de excursie af te ronden. 

Natuur, recreatie en landbouw met elkaar verbinden

De Ooijse Graaf is een oude rivierarm van de Waal, die door de Ooijpolder bij Nijmegen slingert. Waar vroeger de Waal vrij stroomde, ligt nu een landschap dat van grote waarde is voor de natuur in de Gelderse Poort. Maar de oude rivierarm met zijn riviermoerassen is grotendeels verdroogd. Samen met ARK Rewilding Nederland én de lokale gemeenschap zetten we ons in om dit prachtige gebied nieuw leven in te blazen. Met als doel: natuur, recreatie en landbouw op een slimme manier met elkaar verbinden. De tijdelijke winning van bouwgrondstoffen speelt hierbij een sleutelrol en maakt deze duurzame ontwikkeling mogelijk.  

Voor de otter en vele soorten insecten en moerasvogels  

Dit soort zeldzame moerassen zijn van groot belang voor de otter en voor vele soorten insecten en moerasvogels. Bovendien vormt deze rivierarm de ontbrekende schakel tussen de natuurgebieden van de Millingerwaard en de Ooijpolder. Het belangrijkst is om de verdroging van het gebied tegen te gaan. In totaal leggen we 13 hectare rietmoeras aan.     

Grote belangstelling 

De belangstelling voor de excursie was groot, waardoor we helaas niet iedereen direct konden meenemen. Daarom organiseren we op 16 april nog een extra excursie, zodat iedereen de kans krijgt om de ontwikkelingen in de Ooijse Graaf van dichtbij te bekijken. 

Met deze excursie hopen we omwonenden en geïnteresseerden een goed beeld te hebben gegeven van de ontwikkelingen in de Ooijse Graaf. We kijken uit naar de volgende stappen in het project en blijven graag in contact met de omgeving om samen te werken aan een toekomstbestendig landschap! Dit past binnen onze werkwijze om niet alleen te werken voor de omgeving, maar juist ook mét de omgeving.